Flash Sale! to get a free eCookbook with our top 25 recipes.

Resep: Ayam lemak cili api Yummy

Ayam lemak cili api. Sehinggalah berkahwin, beliau memasak sendiri dek selalu memerhatikan. Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api yang sangatlah sedap. Che Nom sangat beruntung kerana ada seorang follower yang ikhlas sudi berkongsi resepi yang asli dari.

Ayam lemak cili api Ayam Masak Lemak Cili Padi is a fiery Malay coconut chicken curry. In Malay, it would be called Resepi Ayam Masak Lemak Cili Padi or Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api. Whatever it's called, whatever it's actual origin, suffice it to say, it is delicious! Anda bisa memasak Ayam lemak cili api menggunakan 12 bahan dan 1 langkah. Perhatikan dengan baik begini langkahnya masak.

Bahan-bahanya untuk membikin Ayam lemak cili api yakni

  1. Sediakan Ayam.
  2. Anda membutuhkan Cili api (blander).
  3. Sediakan Halia (blender).
  4. Persiapkan Bawang kecik(blander).
  5. Sediakan Kunyit hidup (blander).
  6. Anda membutuhkan Serai (ketuk).
  7. Sediakan Air.
  8. Persiapkan Santan.
  9. Persiapkan Asam.
  10. Sediakan Garam.
  11. Sediakan Serbuk perasa.
  12. Persiapkan Gula sikit je.

Menu simple saya hari ni ayam masak lemak cili padi. Menu yang senang dan sedap bagi saya. Sebenarnya ada banyak cara nak masak ayam masak lemak ni. Lain orang, lain negeri, lain caranya.

Instruksinya Resep Ayam lemak cili api

  1. Masukan semua bahan blander dalam periuk bersama santan,asam keping, ayam,dan serai, gaul lagi then masukan air sikit jangan bnyak sgt takut cair sngt,gaul dan perasakan dengan garam dan asam keping,biarkan gulai pekat done…

So saya tunjukkan ni cara saya yang senang dan mudah. Masak lemak cili api ni paling senang cara masakan dia. Main campur dalam satu periuk atau kuali aje dan bahan-bahan dia pun tak lah banyak. Untuk pengetahuan korang, mama kalau masak ikan, selalunya untuk bahan dia lain dari masak ayam, kalau masak ikan mama *tak letak bawang* tapi akan akan letak asam keping, daun kunyit dan cili padi sahaja. resepi ayam masak cili padi. Masukkan ke dalam periuk bersama ayam,kentang dan air.