Flash Sale! to get a free eCookbook with our top 25 recipes.

Kaedah paling mudah untuk Masak Nasi Lemak Pandan, Sambal Bilis Dan Ayam Goreng Sedap

Nasi Lemak Pandan, Sambal Bilis Dan Ayam Goreng. Nasi lemak yang diletakkan haruman daun pandan semulajadi dengan tambahan santan memang mengasyikkan kan. Maka siaplah nasi lemak pandan yang anda buat di rumah sendiri, bila nasi masak, cantik dengan Apabila ada nasi lemak wajib ada sambal ikan bilis tapi di negeri pantai timur seperti Terengganu dan Kalau nak sedap lagi, tambahkan ayam goreng, telur mata, kacang tanah, timun dan lebihkan. Meskipun nasi lemak pandan tidak umum seperti nasi lemak sebelumnya akan tetapi nasi lemak ini masih menggunakan bahan dan bumbu yang Nasi lemak yang terkenal di Melayu ini dapat disajikan dengan tambahan lauk pauk,ciri khas lauk nasi lemak diantaranya adalah ayam goreng, telur yang.

Nasi Lemak Pandan, Sambal Bilis Dan Ayam Goreng Dish up the steamed coconut milk rice and pour some sambal ikan bilis on top of the rice. Untuk nasi lemak hari ini, saya juga menyediakan Ayam Goreng rangup. Maklum anak anak saya, bila tiada ayam, seolah tiada lauk. Kamu boleh punya Nasi Lemak Pandan, Sambal Bilis Dan Ayam Goreng menggunakan 34 bahan dan 5 langkah. Perhatikan dengan baik begini langkahnya masak.

Bahan-bahanya untuk membuat Nasi Lemak Pandan, Sambal Bilis Dan Ayam Goreng ialah

 1. Persiapkan Bahan Untuk Nasi.
 2. Anda membutuhkan pot beras.
 3. Sediakan pot santan pekat.
 4. Anda membutuhkan pot air pandan (5 helai daun pandan dikisar dengan 4 pot air).
 5. Persiapkan inci halia dihiris.
 6. Sediakan bawang merah dihiris.
 7. Anda membutuhkan kulit manis.
 8. Sediakan kuntum bunga lawang.
 9. Anda membutuhkan kuntum bunga cengkih.
 10. Anda membutuhkan garam (secukup rasa).
 11. Sediakan minyak.
 12. Sediakan Bahan Untuk Sambal.
 13. Anda membutuhkan ikan bilis (separuhnya digoreng garing).
 14. Anda membutuhkan labu bawang besar dipotong separa bulat.
 15. Anda membutuhkan gula melaka.
 16. Persiapkan minyak.
 17. Anda membutuhkan gula (secukup rasa).
 18. Sediakan garam (secukup rasa).
 19. Sediakan Bahan Kisar Untuk Sambal.
 20. Anda membutuhkan tangkai cili kering.
 21. Anda membutuhkan labu bawang besar.
 22. Persiapkan bawang putih.
 23. Persiapkan genggam ikan bilis.
 24. Sediakan air asam jawa.
 25. Sediakan Bahan Untuk Ayam Goreng.
 26. Sediakan ketul ayam.
 27. Anda membutuhkan serbuk kunyit.
 28. Sediakan garam.
 29. Anda membutuhkan minyak.
 30. Sediakan Telur Rebus.
 31. Sediakan biji telur ayam.
 32. Anda membutuhkan air (secukupnya).
 33. Sediakan Bahan Lain.
 34. Persiapkan timun dihiris.

Jadi sambal ini yg perlu diberi perhatian supaya hasil dan kejadiannya sedap dan memikat hati suami dan anak anak. Kalau blh, bukan sahaja enak tetapi juga. Asasnya, penyediaan sambal adalah sangat ringkas. Anda cuma perlu menumis bawang, masukkan cili blend (yang dikisar), gula dan Sekiranya anda basuh ikan bilis, pastikan ikan bilis anda kering sepenuhnya sebelum menggoreng dan lumurkan/renjiskan sedikit cuka pada ikan.

Langkah demi langkah Resep Nasi Lemak Pandan, Sambal Bilis Dan Ayam Goreng

 1. Nasi Lemak Pandan: Satukan semua bahan-bahan dan masak nasi seperti biasa. Bila nasi dah kering, kacau sebati supaya serata santannya..
 2. Sambal Bilis: Panaskan minyak dan goreng ikan bilis. Separuh hanya digoreng sebentar dan separuh lagi digoreng garing. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Masukkan gula melaka. Masak hingga agak kering dan kemudian masukkan bawang besar dan ikan bilis yang digoreng sebentar tadi. Masak hingga sambal agak kering dan bertukar warna kehitaman. Sesuaikan rasa dengan garam dan gula..
 3. Ayam Goreng: Basuh ayam dan lumurkan dengan garam dan serbuk kunyit. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga kekuningan..
 4. Telur Rebus: Masukkan air dan telur ke dalam periuk. Rebus anggaran 10 minit. Telur yang telah direbus, direndam di dalam air sejuk anggaran 10 minit supaya senang untuk dikupas, kulitnya tak melekat..
 5. Dah siap. Nasi lemak pandan, sambal bilis, ayam goreng, ikan bilis goreng garing dan hirisan timun. Selamat mencuba..

Resipi Sambal Nasi Lemak yang tahan lama dan boleh digunakan untuk menghasilkan pelbagai menu enak yang lain seperti nasi, mi, kuetiau dan bihun goreng. Resipi sambal nasi lemak @ ibu sambal. Perbezaan antara nasi lemak yang baik dan nasi lemak yang sangat menakjubkan terletak pada penggunaan daun pandan. Nasi lemak merupakan hidangan khas Malaysia. Berasal dari beras putih yang ditanak dengan santan dan daun pandan.